Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит отправи своето

...
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит отправи своето
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: В Христовото Възкресение е нашата вяра и надежда

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Патриарх Неофит отправи своето обръщение към клира и миряните. Публикуваме цялостният текст:

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Отминаха дните на скръбта и страданията, които и тази година, дружно с цялата Божия Църква, още веднъж съпреживяхме с нашия Господ и Спасител по Неговия път към Голгота, кръстните страдания и тъмнината на хладния гроб. Нощта се превали и в душите и сърцата ни още веднъж се възцарява насладата, благовестена от Архангела в утрото на Пасха: " Няма Го тука, само че възкръсна " (Лука 24:6). Възкръсна, тъй като " в Него имаше живот " (Иоан 1:4) и гибелта не можа да Го удържи.

Възкръсна, тъй като силите на мрака не можаха да Го надвият, само че безсилни пред Неговото божествено всемогъщество стенеха, виждайки Го да раздира античните окови. Възкръсна, тъй като подобен беше Божият домостроителен проект за нашето спасение; тъй като Сам Той, в дните на Своето земно служение, бе споделил на учениците: " Аз пристигнах, с цел да имат живот, и да имат в обилие " (Иоан 10:10).

Земя и небе ликуват и възгласят: " Ден на възкресение е, Пасха е, Господня Пасха! " (Ирмос на Песен 1 от Пасхалния канон). Ден на светлината и живота, на насладата и веселието – ден за празненство и тържествуване. Ден, който Господ е сътворил, за " да се зарадваме и да се развеселим в него " (Пс. 117:24). Ден, в който нямаме право да скърбим, тъй като сме обхванати от всепобеждаващата Божия обич и би трябвало да забравим за всичко това, що ни угнетява и помрачава живота ни, и, като разтворим сърцата си до дъно, на всички " да кажем: братя! и всичко да извиним поради Възкресението " (из Пасхалните стихири).

В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата религия, в него е залогът и на нашата вяра. Върху свидетелството за него е учредена Църквата, която към този момент две хилядолетия, непоклатима от бурите на този свят, преподава на човечеството безконечните и избавителни истини на Божественото Откровение, като " през всички дни до свършека на света " (Мат. 28:20), " по целия свят и на всички твари " (Марк 16:15) ярко благовести за настъпилото наше избавление от античните окови на прегрешението. Благовести и свидетелства за Живота, който е победил гибелта и тлението. Благовести и проповядва за Царството Божие, което посредством славната победа на възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос още веднъж бе обилно отворено за всички.

В светлото утро на славната Христова победа над гибелта отечески приветствам и поздравявам всички вас, обични духовни рожби в Родината и надалеч от родния край, и молитствам, щото насладата заради Спасовото Възкресение всеки път да съпътства вас, вашите домове и фамилии, като съгрява в сърцата ви оня мир, религия и вяра, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето обучение и които утвърди посредством осъщественото на Кръста наше възмездие и избавление.

Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Фейсбук

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР